Vlada i privrednici protiv sive ekonomije

Bez autora
Dec 14 2014

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predstavnicima Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i članovima Saveza za fer konkurenciju o borbi protiv sive ekonomije i merama koje država, u saradnji sa predstavnicima poslovnog okruženja, može da preduzme u cilju njenog suzbijanja.Vučić je, obraćajući se učesnicima sastanka, istakao da je Vlada Srbije preduzela sve mere kako bi zaustavila sivu ekonomiju i od predstavnika NALED-a i Saveza za fer konkurenciju tražio pomoć u daljoj implementaciji mera, kao i u promociji borbe protiv sive ekonomije.

Bez novih poreza za privredu u narednoj godiniPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predstavnicima Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i članovima Saveza za fer konkurenciju o borbi protiv sive ekonomije i merama koje država, u saradnji sa predstavnicima poslovnog okruženja, može da preduzme u cilju njenog suzbijanja.

Vučić je, obraćajući se učesnicima sastanka, istakao da je Vlada Srbije preduzela sve mere kako bi zaustavila sivu ekonomiju i od predstavnika NALED-a i Saveza za fer konkurenciju tražio pomoć u daljoj implementaciji mera, kao i u promociji borbe protiv sive ekonomije.

Predsednik Vlade je predstavnicima kompanija poručio da neće biti novih poreza za privredu u sledećoj godini.

Predsednik Saveza za fer konkurenciju i direktor kompanije „Koka-kola“ Ramon Vajdinger izrazio je zahvalnost premijeru na merama koje pokazuju brigu Vlade o biznisu i investitorima, kao i o ljudima koje te kompanije zapošljavaju.

Spremni smo da pomognemo Vladi u borbi protiv sive ekonomije koja dnevno oduzima 30 odsto BDP-a, i na čemu država dnevno gubi 8 miliona evra, istakao je Vajdinger.

‎Na sastanku su predložene konkretne mere koje će doprineti efikasnijoj borbi protiv sive ekonomije, kao, na primer, imenovanje predstavnika Vlade zaduženog za koordinaciju aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije koji će odgovarati direktno premijeru, osnivanje interministarske radne grupe za osmišljavanje i sprovođenje nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, kao i uspostavljanje Sekretarijata za inspekcijski nadzor, koji će vršiti stalnu koordinaciju inspekcijskih službi u cilju smanjenja sukoba i nedostatka nadležnosti i imati savetodavnu ulogu prema privredi.

Takođe, među merama su i edukacija sudija i specijalizacija tužilaštva na temu sive ekonomije, unapređenje politike krivičnog gonjenja i saradnja sa inspekcijama.

Naročito je naglašena potreba uključivanja građana u borbu protiv sive ekonomije, a predloženi su i načini za ‎motivisanje građana da uzimaju fiskalni račun kroz pokretanje javne lutrije.

Predloženo je pokretanje kol-centra, odnosno onlajn sistema za podnošenje anonimnih prijava o slučajevima sive ekonomije, kao i jačanje poreskog morala građana kroz edukaciju i informisanje o negativnim posledicama sive ekonomije i transparentnije trošenje budžetskih sredstava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik